Login formulier

Vogels in Noord-Brabant

Trends van Brabantse broedvogels

Let op: opent in een nieuw venster PDFPrintE-mail

De trends van de broedvogels in Brabant zijn vernieuwd en lopen nu t/m 2009. De trends van de zeldzame broedvogels en kolonievogels zijn nu ook opgenomen. Ze zijn te vinden via het menu 'Monitoring'

 

Topjaar Middelste Bonte Specht

Let op: opent in een nieuw venster PDFPrintE-mail

In 2011 zijn van zeker 38 plaatsen in Brabant waarnemingen gemeld van Middelste Bonte Spechten. Uit alle uithoeken van de provincie zijn meldingen gekomen (zie kaartje).  Er zijn tenminste 23 bevestigde territoria gevonden. Een compleet overzicht van alle (mogelijke) territoria kunt u hier bekijken. Als u aanvullingen heeft, dan horen we dat graag!

Lees meer: Topjaar Middelste Bonte Specht

 

Ooievaar terug in Brabant

Let op: opent in een nieuw venster PDFPrintE-mail

Op 10 juli is het jong van het Ooievaar-broedpaar bij Liempde uitgevlogen. Het paar had vier eieren gelegd en daarvan is er dus eentje grootgekomen.  Bij Beugen zijn ook 2 jongen uitgevlogen. Hiermee lijkt de Ooievaar dan ook eindelijk weer een reguliere broedvogel in Brabant te worden. Hoewel elders in Nederland Ooievaars al weer bijna een normaal verschijnsel zijn geworden als broedvogel, was dat tot op heden in Brabant absoluut nog niet het geval.

 

Foto: Mark Zekhuis, Saxifraga

foto: Saxifraga - Mark Zekhuis

   

Grauwe Klauwier 2011: tenminste 4 territoria

Let op: opent in een nieuw venster PDFPrintE-mail

Er zijn op tenminste 3-4 locaties in de provincie territoriale Grauwe Klauwieren aanwezig geweest. Er zijn ook begin juni op verschillende locaties vogels gemeld, maar dat zullen hoogstwaarschijnlijk late doortrekkers zijn geweest. Het gaat ook weer goed met de vogels bij de Grote Peel. U kunt daarvan ook een filmpje bekijken op het Natuurkanaal. Nog een paar weken en dan zijn ze weer vertrokken. Nog even opletten dus op wat ruigere terreintjes met bramenwallen, kort(gegraasd)e vegetatie en wat water in de buurt!

Bekijk ook de inventarisatiehandleiding en de presentatie over de Grauwe Klauwier van Ruud van Dongen!

foto: Saxifraga-Urska Koce

 

Spectaculaire opkomst Cetti's Zanger

Let op: opent in een nieuw venster PDFPrintE-mail

In de Biesbosch zaten in 2010 rond de 300 Cetti's Zangers! Theo Muusse, boswachter in de Biesbosch, vertelt over de over spectaculaire opkomst van de Cetti's Zanger in de Biesbosch. Bekijk het filmpje op Youtube of download het als avi-bestand

   

Pagina 4 van 7