Login formulier

Vogels in Noord-Brabant

VIB-contactdag Oost-Brabant 2013

Let op: opent in een nieuw venster PDFPrintE-mail

Op zaterdag 16 februari waren we voor de derde VIB-contactdag te gast bij de Vogelwacht Uden. Tijdens de ochtend passeerde een breed scala aan verhalen over Brabantse vogels de revue. Hieronder ook een verhaal over een nieuwe Brabantse broedvogel: de Raaf. Tijdens de lunch was er heerlijke soep die een welkome voorbereiding was voor de middag-excursie. Hoewel het flink bewolkt was, bleef het gelukkig wel droog in de Maashorst. Bijzonder was onder meer de verschillende waarnemingen van Appelvinken tijdens de excursie.

 

Lees meer: VIB-contactdag Oost-Brabant 2013

 

SWEV-dag 2013

Let op: opent in een nieuw venster PDFPrintE-mail

Datum: zaterdag 9 maart in Breda

Op zaterdag 9 maart organiseerden het SWEV en het VIB in samenwerking met IVN Vogelwerkgroep Mark en Donge de weer de jaarlijkse SWEV-dag. Deze vond plaats in en nabij Breda. Het ochtendprogramma was in het Prinsentuin College MBO aan de Frankenthalerstraat in Breda. Na de lunch zijn de Asterdplas en de Vierde Bergboezem ten noorden van Breda bezocht.

Lees meer: SWEV-dag 2013

 

Geslaagde Info-avond vogelatlas en avifauna

Let op: opent in een nieuw venster PDFPrintE-mail

Op dinsdag 5 februari 2013 is een informatie-avond gehouden voor de nieuwe Sovon-atlas en de VIB-plannen voor het maken van een nieuwe avifauna. Henk Moller-Pillot vermaakte ca. 70 aanwezigen eerst met anekdotes over de eerste Brabantse avifauna: een tijd dat bijna alles op de fietst moest, er geen internet was maar wel stencilmachines, geen GPS'en maar wel prima stafkaarten. Leo Ballering vertelde vervolgens over de eerste resultaten van het veldwerk voor de nieuwe atlas en maakte een voorlopige vergelijking met de voorgaande perioden. Zijn presentatie is hier te downloaden. Na de pauze vertelde Henk Sierdsema over de plannen van het VIB om een nieuwe avifauna te maken van Noord-Brabant. De nieuwe vogelatlas is immers, met wat extra inspanning, een prima gelegenheid om 50 jaar na de vorige avifauna weer een compleet beeld te scheppen van de vogels in Brabant. Daarvoor is wel wat extra veldwerk nodig door extra kilometerhokken te tellen en van een aantal schaarse broedvogels alle territoriumindicatieve waarnemingen in te tekenen. U hoort er nog meer over. De presentatie over de avifauna is hier te downloaden.

   

Informatie-avond Sovon vogelatlas

Let op: opent in een nieuw venster PDFPrintE-mail

Op 10 oktober 2012 is een goed bezochte informatie-avond over de nieuwe Sovon-vogelatlas gehouden. De ongeveer 60 bezoekers lieten zich door Stijn van Gils, de Atlascoordinator van West-Brabant, en Henk Sierdsema voorlichten over de vele aspecten die komen kijken bij de nieuwe atlas. Deze avond waren we weer te gast op het Prinsentuincollege in Breda. Van deze opleiding zullen enkele studenten ook meedoen aan het atlasonderzoek als onderdeel van hun studie. Ook elders op Brabantse scholen zullen studenten zich gaan inzetten voor de nieuwe atlas. De nieuwe atlas zal bestaan uit twee onderdelen: een broedvogelatlas en een wintervogelatlas. Hoe dat in zijn werk gaat kunt u terugvinden in de presentatie die is toegelicht op de informatie-avond en natuurlijk op de website www.vogelatlas.nl

We zijn nog steeds op zoek naar tellers: meedoen aan het atlasproject kan ook heel goed samen met anderen. En is het een mooie manier om (nieuwe) vogelaars op te leiden. Op www.vogelatlas.nl/atlas/meedoen kunt u zien wat de laatste stand is van de aanmeldingen. En u kunt zich hier natuurlijk aanmelden om mee te doen.

 

 

Geslaagde thema-avond akkerranden

Let op: opent in een nieuw venster PDFPrintE-mail

Op dinsdag 15 november 2011 is een thema-avond georganiseerd over akkerrandenbeheer. Maar liefst 150 belangstellenden bezochten de avond in het Natuurmuseum in Tilburg. Een pdf van bijna alle lezingen en enkele impressies van deze avond zijn hier te bekijken

 

   

Pagina 3 van 7