Login formulier

Vogels in Noord-Brabant

West-Brabantse vogelaarsdag 2017

Let op: opent in een nieuw venster PDFPrintE-mail

Op zaterdag 15 maart 2017 waren we voor de West-Brabantse vogelaarsdag te gast bij de West Brabantse Vogelwerkgroep in Breda. De ruim 75 aanwezigen zagen in het ochtendprogramma niet alleen lezingen over vogels langskomen van Henk Sierdsema en Roland Jan Buijs, maar ook de inrichting en het beheer van de nabijgelegen Lage Vughtpolder kwamen uitgebreid aan de orde in de lezingen van Hans van Engen en Gerrit Schouten . Er is de afgelopen winter hard gewerkt aan de eerste fase van de herinrichting van het watersysteem om het gebied weer te vernatten. Dat kan nu nog maar in een deel van het beoogde natuurgebied omdat nog niet alles in eigendom/beheer is van de provincie en Staatsbosbeheer. Marco Renes en Emiel Anssems lieten zien met welk beheer de Grutto's en andere weidevogels weer terug zouden moeten komen.

Henk Sierdsema liet onder meer zien hoe je heel gemakkelijk complete lijstjes van alle waargenomen en soorten kunnen bijhouden in de app van eBird (zowel beschikbaar voor Android als iOS). Ook ObsMapp heeft een mogelijkheid om van je ingevoerde waarnemingen een complete lijst te maken. Volledige soortenlijsten alle waargenomen soorten hebben een grote meerwaarde ten opzichte van losse meldingen van enkele soorten en worden daarom zeer aanbevolen!  

Na de middagpauze ging een flink deel van de aanwezigen op excursie in de Vughtpolder. Het waaide flink, maar gelukkig was het wel zonnig. Een lijstje van de waargenomen vogels van één van de excursiegroepen is bekijken op eBird en te downloaden als pdf  (NB: Om de soortnamen op Ebird.org in het Nederlands te zien is het nodig om in te loggen en dan bij de persoonlijke instellingen te kiezen voor Nederlands). Blijkbaar werd er die middag ook nog een Kraanvogel gezien in de polder, maar de informatie kwam helaas maar bij een beperkt deel van de excursiegangers terecht. En nu maar hopen dat het beheer succes heeft, want tijdens de wandeling werd niet één Grutto gezien...

 

 

Op excursie in De Vughtpolder

 
Een deel van de lezingen is hieronder te bekijken cq. te downloaden.

Lees meer: West-Brabantse vogelaarsdag 2017

 

Oost-Brabantse vogelaarsdag 2017

Let op: opent in een nieuw venster PDFPrintE-mail

Op zaterdag 11 maart 2017 waren we voor de Oost-Brabantse vogelaarsdag te gast bij Stichting Taurus, IVN Grave en Brabants Landschap in het info-punt Keent. Het ochtendprogramma stond in het teken van zes presentaties. Al vroeg na de lezing van Jochem Sloothaak kreeg hij een berichtje dat wederom op de Schijndelsche Heide het eerste Kievitsei van Nederland was gevonden, dus daar moest hij gauw naar toe om de pers te woord te staan.

Na de middagpauze gingen er drie wandelexcursies onder leiding van gidsen van IVN Grave op pad op Keent. Het weer werkte goed mee en het voorjaar liet zich ook van beste kant zien met soorten als Tjiftjaf, Zomertaling en Grutto.

 

Jochem Sloothaak en Nan Visser bij het eerste Kievitsnest 

 
De lezingen zijn hieronder te bekijken cq. te downloaden.

 

Lees meer: Oost-Brabantse vogelaarsdag 2017

 

SWEV-dag 2016

Let op: opent in een nieuw venster PDFPrintE-mail

Op zaterdag 20 februari is in Nispen weer de jaarlijkse SWEV-dag gehouden, deze keer georganiseerd door VWG Roosendaal in zaal Verhoeven. De voorzitter van het SWEV, Ray Teixeira, opende de dag met de mededeling dat het SWEV zijn activiteiten en activa zal overdragen aan het VIB: het wordt steeds moeilijker om een apart samenwerkingsverband voor West-Brabant overeind te houden. Het SWEV heeft er alle vertrouwen in dat VIB op dezelfde voet de activiteiten door zal kunnen zetten.

 

 

Lees meer: SWEV-dag 2016

   

VIB-contactdag 2015

Let op: opent in een nieuw venster PDFPrintE-mail

Op zaterdag 28 februari 2015 organiseerde het VIB in samenwerking met Vogelwerkgroep Midden-Brabant weer de jaarlijkse contactdag. Deze keer was de locatie  Bosch en Duin aan de rand van de Loonse en Drunense Duinen bij Udenhout.

In de ochtend luisterden en keken de ruim 120 aanwezigen naar zes presentaties. Na de lunchpauze waren er excursies naar De Brand en de Loonse en Drunense Duinen. Hoewel het flink waaide, was het door het zonnige weer prima om buiten te zijn. In de Duinen werden al verscheidene zingende Boom- en Veldleeuweriken gehoord en gezien. Ook liet een mannetje Roodborsttapuit zich zien, hoewel dat niet voor iedereen even meeviel omdat de vogel zich wat verdekt opstelde. In de Brand kwamen gewoontegetrouw de laarzen goed van pas en lieten zich ook een aantal Goudvinken bewonderen.

 

Lees meer: VIB-contactdag 2015

 

SWEV-dag 2015

Let op: opent in een nieuw venster PDFPrintE-mail

Op zaterdag 21 februari 2015 vond in Woensdrecht weer de jaarlijkse SWEV-dag plaats. In een goed gevulde zaal van 'Non Plus Ultra' lieten vijf lezinghouders weer de nodige wetenswaardigheden zien aan de ruim de ruim 70 toehoorders. Na de lunch (met onder meer een goede soep en broodjes kroket) ging het merendeel van de aanwezigen op pad naar het Markiezaat of de Molenplaat.

 

De lezingen zijn hieronder te downloaden als pdf-bestand: 

Zeldzame en kolonievogels D15_Roland-Jan Buijs

Broedvogels Markiezaat_Ray Teixeira 

Vogelatlas_stand van zaken_Henk Sierdsema

Krammer Volkerak, zoet of zout_Chiel Jacobusse

Markiezaat_watervogels_1983_2013_Hidde_Bult

Lees meer: SWEV-dag 2015

   

Pagina 1 van 7