In januari 2011 is voor de 45e keer de landelijke Midwintertelling georganiseerd. In het weekend van 15 en 16 januari is geprobeerd om zoveel mogelijk wateren in Nederland te tellen op alle watervogels en een aantal aanvullende soorten. In Noord-Brabant worden veel gebieden helaas niet geteld. SOVON is daarom op zoek naar mensen die één of meer vacante gebieden willen tellen.

foto: Saxifraga, Luc Hoogenstein

foto: Saxifraga, Luc Hoogenstein

Tijdens de midwintertelling worden ook alle kleinere wateren en zelfs het stedelijk gebied gemonitoord. Hierdoor krijgt SOVON ook inzicht in  het wel en wee van soorten zoals Blauwe Reiger, Wilde Eend, Soepeend, Waterhoen en Grote Gele Kwikstaart, welke in de winter grotendeels buiten de maandelijks getelde gebieden verblijven.

Noord-Brabant is een provincie met veel witte gebieden. We gaan ons dit jaar daarom als proef extra op deze provincie gaan richten. Geschikte gebieden zijn bijvoorbeeld een park met waterpartijen of de vaarten in uw woonplaats, agrarisch gebied met sloten, een ven, een zandwinplas of een beektraject. Een Midwintertelling kan worden uitgevoerd tijdens een zondagse wandeling in de buurt of tijdens het jaarlijsten geeft al veel extra informatie over het voorkomen van veel soorten. In het kader van monitoring zijn een teldatum, begin- en eindtijd en de getelde soorten echter wel van belang. Op deze wijze wordt niet alleen duidelijk of soorten ergens voorkomen, maar ook of ze niet voorkomen in bepaalde gebieden.

Nieuwe tellers in Noord-Brabant kunnen zich zelf opgeven via de SOVON-website 
http://www.sovon.nl/default.asp?id=853 en zelf hun gebieden claimen. Op de website is gemakkelijk te zien voor welke gebieden we nog tellers zoeken. Indien u een telgebied te groot vindt, kan zelfs een deel, bijvoorbeeld een nieuwe afgraving, worden ingetekend waarna het een eigen gebiedsnummer krijgt en geteld kan worden.

Door uitbreiding van het digitale systeem proberen we het u niet alleen steeds gemakkelijker te maken, maar ook leuker. Wist u dat u zelf verspreidingskaartjes kunt maken, zowel van elke provincie afzonderlijk als landelijk?! Daarnaast kunt u ook van uw eigen telgebieden per soort het aantalsverloop zien van alle jaren dat er geteld. Neem eens een kijkje op de Sovon site, log in en kies in de balk ‘watervogels’. Hierin vindt u buiten een invoermogelijkheid de bovengenoemde opties.

Voor vragen kunt u contact opnemen met Vincent de Boer. Zijn contactgegevens staan hier onder.

Vincent de Boer
SOVON Vogelonderzoek Nederland
Regiocoördinator Midwintertelling Noord-Brabant
024-6848111
06-12817469
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.