Op zaterdag 20 februari is in Nispen weer de jaarlijkse SWEV-dag gehouden, deze keer georganiseerd door VWG Roosendaal in zaal Verhoeven. De voorzitter van het SWEV, Ray Teixeira, opende de dag met de mededeling dat het SWEV zijn activiteiten en activa zal overdragen aan het VIB: het wordt steeds moeilijker om een apart samenwerkingsverband voor West-Brabant overeind te houden. Het SWEV heeft er alle vertrouwen in dat VIB op dezelfde voet de activiteiten door zal kunnen zetten.

 

 

 

Voor de pauze vertelde Henk Sierdsema uitgebreid over de voorlopige resultaten van de het veldwerk voor de nieuwe broedvogel- en wintervogelatlas en wat er allemaal nog moet gebeuren voor die atlas gepubliceerd kan worden. Na de pauze verhaalden Jochem Sloothaak en Peter Boelee over het (Steen)uilenbeschermingswerk in respectievelijk Brabant en Zeeland. Dat gebeurt op twee heel verschillende manieren. In Brabant coördineert Landschapsbeheer (ondergebracht bij het Brabants Landschap) vooral een vrijwilligersnetwerk. In Zeeland daarentegen wordt bijna alles gedaan door Peter zelf. En niet alleen de bescherming gaat heel anders, in Zeeland gedragen de Steenuilen zich ook nog eens heel anders!

 

Na de voortreffelijke lunch, trotseerden flink wat deelnemers de straffe wind om mee op excursie te gaan naar de Kalmthoutse heide. Om kwart voor drie begon het echter ook nog te regenen en werd het rest van de middag niet meer droog. Een typische winterdag nieuwe stijl die niet veel vogels, maar wel mooie vergezichten opleverde!

De lezingen zijn hieronder als pdf te downloaden:

Henk Sierdsema: vogelatlas

Jochem Sloothaak: uilenbescherming in Brabant en de olievlekwerking

Peter Boelée: Steenuilenbescherming in midden-Zeeland 

 

 

Er gaat een 5 kilometer lange verbinding tussen het Stappersven en het Grootmeer komen om weer kwalitatief beter én genoeg water bij het Grootmeer te krijgen